I

Dr Herbosch is met pensioen vanaf 1 sep 2024


Na mijn verhuis in 2002 als arts uit Merchtem heb ik in Meise samengewerkt met collega's Ton Linssen, Milène Guffens en Joanna Linssen in het raam van de Groepspraktijk Nieuwelaan, een praktijk waarin we gestreefd hebben naar integratie van zowel klassieke huisartsgeneeskunde (“evidence based medicine”) als complementaire benaderingen (“experience based medicine”).

We werken in de groepspraktijk met een gemeenschappelijk EMD (electronisch medisch dossier): de voordelen verbonden aan een GMD (globaal medisch dossier), waarvan één van de artsen van onze groep titularis is, gelden ook bij raadplegingen bij de andere collega's.

We gebruiken ook allemaal dezelfde online agenda, waarvoor je een login en paswoord nodig hebt om zelf online afspraak te maken: ikzelf zal dus na september uit die agenda verdwijnen; gelijktijdig verdwijnt ook mijn praktijk telefoonnummer (052/55.49.69).

Zoals ik aan de meeste patiënten het voorbije jaar heb uitgelegd, heb ik deze zomer (2024) de mijlpaal van 50 actieve jaren als arts bereikt, en hang nu finaal mijn stethoscoop aan de wilgen.

Het zal u niet ontgaan zijn dat er de laatste jaren een algemeen verspreid tekort aan huisartsen is ontstaan, waarvoor verschillende redenen kunnen aangehaald worden, en dat spijtig genoeg niet met een vingerknip, ook niet van minister Vandenbroucke - of zijn opvolg(st)er - zal opgelost geraken. Veel praktijken hanteren een patiëntenstop. Wij mogen in de groepspraktijk vanaf medio oktober 2024 Dr Wael Eddaly als nieuwe collega verwelkomen, zodat de Groepspraktijk Nieuwelaan vanaf dan terug uit 3 collega’s zal bestaan: drs Guffens, Linssen en Eddaly.

Voor patiënten van buiten de klassieke huisarts-perimeter, die mij al die jaren komen opzoeken in tweede lijn voor mijn ‘niet-klassieke’ competenties (acupunctuur, neuraaltherapie, biotherapie, functionele proteomica, …), maar hun eigen huisarts nog weinig hebben gezien, of er geen meer hebben, omdat die bv. ook al is gestopt, vraag ik met aandrang: ga aub ter plaatse op zoek naar een praktijk waar ge onderdak kunt vinden.

Voor patiënten van onze groepspraktijk, met een globaal medisch dossier (GMD) waar ik titularis van ben, is er voor opvolging en continuïteit in principe geen probleem. Deze GMD-inschrijving geldt tot eind 2025, en zij kunnen, indien gewenst, verder worden gevolgd door één van de drie collega’s, waarnaar ze dan – mits wederzijds akkoord – hun inschrijving kunnen overdragen.

Voor wie een nieuwe huisarts kiest buiten onze praktijk, kunnen we zonder problemen het EMD dossier exporteren en naar de betrokken collega doorzenden. Gelieve hiervoor een mailtje te sturen naar mij (eb.hcsobreh@sus ).

Tenslotte blijft er de moeilijke vraag naar overdracht van mijn 50-jarige know-how en ervaring, zeker in het domein van de door mezelf opgebouwde “ervaringsgeneeskunde”. Er werd me vaak de vraag gesteld of ik een arts kon aanduiden in de nabijheid (!) of wijdere omgeving die op dezelfde manier denkt en werkt als ik. Het antwoord hierop is kort en eenvoudig: neen. Arts is een vrij beroep, in tamelijk wat betekenissen. Iedere arts heeft zijn/haar persoonlijkheid, zijn/haar manier van denken en werken en uiteraard zijn/haar ervaring. Daar past geen copy-paste op. Ik ga mijn best doen om zoveel mogelijk kennis en kunde neer te schrijven en in de praktijk ter beschikking te stellen. Maar het ligt uiteraard volledig in de hand van de collega’s in welke mate zij hiervan wensen gebruik te maken.

Inzonderheid voor de follow-up van Proteomis-bloedonderzoeken (CEIA-Lab) stelt zich een logistiek probleem: ik ga voor de patiënten die het wensen nog een tijd deze follow-up zelf verder blijven aanbieden: gemiddeld is dat 1x per jaar. Hiervoor moet bloed geprikt worden hetzij in onze groepspraktijk, hetzij bij een arts die met MEDINA labo werkt, hetzij rechtstreeks in een MEDINA afnamepunt: voor deze laatste optie stuur ik per mail een labo-voorschrift op en nadien spreken we per mail af voor de bespreking.

Hieronder een paar websites waar namen en adressen kunnen gevonden worden in een aantal complementaire domeinen:

Acupunctuur: Belgische Vereniging voor Artsen Acupuncturisten: https://www.acupunctuur.be/vind-acupuncturist/

Neuraaltherapie: Belgische Vereniging voor neuraal- en regulatietherapie https://neuraaltherapiebelgie.be/artsen-in-de-buurt/

Artsen die met de PROTEOMIS-methode (CEIA-Lab): informeer u bij het secretariaat (Mevr. Rina Laenen) van CEIA: 02 736 04 58 (moc.simoetorp@neneal.anir )

Dropbox link naar een (zeer onvolledige) lijst van ‘natuurgeneeskundig’ werkende artsen: https://www.dropbox.com/scl/fi/33us4agjixfb8er2y95ww/complementair-werkende-artsen.xlsx?rlkey=2zgnr9kzy1uodc8au0kntbmwq&dl=0

Ik wens langs deze weg allen die ooit op mij beroep deden te danken voor het vertrouwen en het geduld om samen te hebben gewerkt aan beterschap waar mogelijk. Ik wens jullie uiteraard een prima gezondheid !